Το φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατώ» διοργανώνεται από το 2018 στη Σύρο από τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης», σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Βασικός στόχος του είναι η προαγωγή και ανάδειξη του πολιτισμού μας στο κοινό και τους επισκέπτες της Σύρου και η καλλιέργεια της αγάπης των νέων προς τους παραδοσιακούς χορούς και την εν γένει πολιτιστική μας παράδοση.

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδικές και εφηβικές χορευτικές ομάδες από 6 έως 18 ετών και χορευτικές ομάδες ενηλίκων από 18 ετών και άνω, οι οποίες κατά τη διάρκειά του θα έρθουν κοντά, θα γνωριστούν και θα παρουσιάσουν ένα δείγμα από την πολιτιστική και μουσικοχορευτική τους παράδοση.

Παράλληλες δράσεις, εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, γλέντια και πλούσιο χορευτικό θέαμα συνθέτουν ένα μοναδικό πολιτιστικό τετραήμερο στην κοσμοπολίτικη «Αρχόντισσα των Κυκλάδων»!

Οι χώροι.

Πλατεία Μιαούλη.

Η πλατεία Μιαούλη είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της Ερμούπολης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού της Σύρου. Αποτελεί την καρδιά της πόλης, δημοφιλές σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες και σημαντικό χώρο διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην πλατεία δεσπόζει το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1898, ενώ αξιοπρόσεκτα δείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα είναι και τα κτήρια που στεγάζουν το Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο. Εντυπωσιακή επίσης είναι και η μαρμάρινη εξέδρα μουσικής με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών, ενώ στην είσοδο της πλατείας βρίσκεται και ο ανδριάντας του ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 Ανδρέα Μιαούλη προς τιμήν του οποίου έλαβε την σημερινή ονομασία της.

Θέατρο Απόλλων.

Το Θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα αξιοθέατα της Σύρου. Αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού της Σύρου.

Το εντυπωσιακό Θέατρο, έργο του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, κατασκευάστηκε το 1864 στα πρότυπα τεσσάρων ιταλικών θεάτρων, συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου. Η σκηνή του φιλοξένησε πλήθος ιταλικών και ελληνικών θιάσων και στα νεότερα χρόνια μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Εντός του Θεάτρου, υπάρχει ένα μικρό θεατρικό μουσείο, που φιλοξενεί παλαιές αφίσες, προγράμματα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα που ανήκαν σε σπουδαίους καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν στην σκηνή του.