Όμιλος.

O Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία της Σύρου από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση, που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά κάνοντάς τη να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σεβασμό στην παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού μας.

Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου μας, η διαφύλαξη και διάδοση των παραδοσιακών μας χορών, η διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές της εν γένει πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο των μελών του Ομίλου όσο και των κατοίκων της Σύρου γενικότερα, και την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Όμιλος διαθέτει τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, ενώ κατά περιόδους λειτουργούν και άλλα θεματικά τμήματα (παιδικό θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής, χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, εικαστικό εργαστήρι, παιδικό εικαστικό εργαστήρι, θεατρική ομάδα κ.α).

Μετράει συμμετοχές σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, φιλανθρωπικά events, οικολογικές δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και λοιπά δρώμενα, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πληθώρα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει διοργανώσει σημαντικές παραστάσεις, από τις οποίες αξίζει να αναφερθούν το αφιέρωμα στους χορούς της Μικράς Ασίας «Μνήμες και Θύμησες» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2015, το αφιέρωμα στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2016, το αφιέρωμα «Ελλήνων Πάσχα» στο Θέατρο Απόλλων τον Απρίλιο 2017 και το μουσικό αφιέρωμα στη Μάνα – Παναγία «Μάνα μου, Παναγία μου» στην έπαυλη Τσιροπινά τον Αύγουστο 2020.

Από το 2018 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατώ», ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 600 επισκέπτες (συμμετέχοντες και συνοδούς) ετησίως.

Στοχεύοντας στην συνεχή αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», θα εξακολουθήσει να δίνει δυναμικό παρών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Διοικητικό
συμβούλιο.

Η σοφία της παράδοσης

Πρόεδρος: Σοφία Λούβαρη
Αντιπρόεδρος: Αγγελική Ψιλλοπούλου
Γραμματέας: Ελένη Βαμβακούση
Ταμίας: Βασιλική Αλογογιάννη
Μέλος: Μαρία Λούβαρη

Αναπληρωματικά Μέλη:

Άννα Μαραγκού
Έφη Μάινα

Κοινωνικό προφίλ.

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» δείχνοντας έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία του, αναπτύσσει και στηρίζει συνεχώς δράσεις και προσπάθειες που έχουν στο επίκεντρο τον συνάνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, φιλοδοξώντας να εμπνεύσει και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας.

Με γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, έχει διοργανώσει δωρεάν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και έχει προσφέρει δωρεάν είσοδο σε εκδηλώσεις του για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κα.

Έχει διοργανώσει παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό, τα έσοδα των οποίων δόθηκαν σε ιδρύματα της Σύρου (ενδεικτικά χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Θέατρο Απόλλων στις 4-12-2016 τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στην Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και το Ισιδώρειο Ίδρυμα Ερμούπολης Σύρου).

Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα (ενδεικτικά Εκδήλωση Αγάπης για τον Δημήτρη στις 3-03-2018 και Μεγάλη Αλυσίδα Αγάπης και Αλληλεγγύης – Γιορτή Αθλητισμού και Πολιτισμού στις 28-02-2016).

Έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές ομιλίες για ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο (ενδεικτικά διοργάνωση ημερίδας για την σχολική βία και τον εκφοβισμό στις 2-12-2018).

Συμμετέχει ετησίως σε δράσεις καθαρισμού των ακτών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες υποστήριξης προσφέροντας βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη (ενδεικτικά συγκέντρωση χρημάτων για ιατρική επέμβαση συμπολίτη μας στις 23-11-2019 και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Ελασσόνα στις 13-03-2021).

Έχει φιλοξενήσει τη δράση των Anti-bullying Ambassadors για την υπογραφή του μεγαλύτερου συμβολαίου δέσμευσης κατά του εκφοβισμού στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατῶ» (4-05-2019)

Έχει πραγματοποιήσει δωρεές σε ιδρύματα και φορείς με φιλανθρωπική δράση.

Αντλώντας δύναμη από την υποστήριξη της κοινωνίας στην προσπάθειά του, συνεχίζει το έργο του, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς και στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη.